pt.-lis-2021

Cukier - Czy naprawdę jest tak szkodliwy ?

Cukier – czy naprawdę jest tak szkodliwy?

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez słodzonej kawy, słodkiej przekąski czy kawałka ciasta. Tymczasem produkty tego typu fundują nam duże ilości cukru, nad którego szkodliwością eksperci debatują od lat. Czy cukier jest rzeczywiście tak szkodliwyJak wyeliminować go ze swojej diety? Czy powinniśmy wystrzegać się większości węglowodanów? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym artykule.

Czym jest cukier?

W potocznym rozumieniu cukier to „cukier spożywczy”, czyli sacharoza należąca do grupy węglowodanów. To disacharyd składający się z dwóch połączonych cząsteczek cukrów prostych – glukozy i fruktozy. 

To właśnie ten związek najczęściej utożsamiamy z „klasycznym” cukrem, którego większość z nas używa do słodzenia kawy, herbaty czy przygotowania ciasta. Cukier spożywczy niekiedy przyjmuje również nazwę cukru rafinowanego lub cukru trzcinowego. Powstaje on z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej.

Cukier spożywczy a węglowodany

Z chemicznego punktu widzenia sprawa nie jest taka oczywista. Do cukrów (węglowodanów) zaliczamy szereg związków, na które składają się:

  • jednocukry (monosacharydy) – w tym glukoza i fruktoza
  • dwucukry (disacharydy) – jak laktoza, maltoza i wspominana już sacharoza
  • wielocukry (polisacharydy) – jak skrobia, glikogen czy celuloza

W naukach o żywności dwie pierwsze grupy (monosacharydy i disacharydy) zaliczane są do cukrów prostych. Z kolei polisacharydy należą do grupy cukrów złożonych.

Podział ten jest niezwykle ważny, gdyż liczne badania wskazują, że to właśnie cukry proste dodawane do żywności są dla nas najbardziej szkodliwe. O tym, jakie choroby wywołuje cukier i jak wyeliminować go ze swojej diety przeczytasz w dalszej części artykułu.

Rola cukru w organizmie

Główną funkcją cukrów w organizmie jest funkcja energetyczna. Wszystkie węglowodany są rozkładane do cukru prostego – glukozy, która stanowi główne źródło energii dla komórek ciała.

Cukier a wartości odżywcze

Wiele osób zastanawia się, czy cukier rzeczywiście aż tak szkodzi. Niestety okazuje się, że popularne w okresie dwudziestolecia międzywojennego hasło reklamowe „Cukier krzepi” niewiele ma wspólnego z prawdą... 

Pierwszym argumentem, który przemawia na niekorzyść cukru jest brak istotnych dla zdrowia wartości odżywczych. Sacharoza nie tylko szkodzi, ale także w żaden sposób nie wzbogaca organizmu. W procesie rafinacji, czyli oczyszczania, cukier traci swoje właściwości, idealnie wpasowując się w określenie „pustych kalorii”.

Szkodliwość cukru

Okazuje się także, że nadmiar cukru rafinowanego w diecie może prowadzić do licznych chorób i schorzeń.

Jednym z głównych „problemów” cukru jest szybkość jego wchłaniania. Cukry proste (w przeciwieństwie do tych złożonych) powodują gwałtowny wzrost stężenia glukozy we krwi, na co organizm odpowiada wzmożoną produkcją insuliny. Krótkofalowo kończy się to szybkim zastrzykiem energii i… równie szybkim jej spadkiem. W dłuższej perspektywie gwałtowne wahania cukru we krwi i częste wyrzuty insuliny mogą prowadzić do rozwoju insulinooporności, a w efekcie cukrzycy typu 2.

Spożywanie cukru białego znacząco zwiększa również ryzyko otyłości i nadwagi, które są plagą XXI wieku.Przyjmowanie cukru wiąże się też z uwolnieniem dopaminy i serotoniny, czyli hormonu szczęścia. A to może prowadzić do… uzależnienia.

Jakie choroby wywołuje cukier?

Cukrzyca, otyłość czy uzależnienia to nie jedyne choroby i dolegliwości, jake funduje nam cukier. Lista zagrożeń, jakie niesie za sobą nadmierne spożywanie sacharozy, jest długa i obejmuje m.in.:

  • zwiększenie ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, w tym miażdżycy
  • wywoływanie próchnicy i chorób dziąseł
  • zwiększenie ryzyka otyłości brzusznej, stłuszczenia wątroby i zespołu metabolicznego
  • doprowadzenie do hiperglikemii i glukozurii (glukoza w moczu)
  • ryzyko nadpobudliwości i ADHD (zwłaszcza u dzieci)
  • problemy ze snem
  • wywołanie przewleklych stanów zapalnych w organizmie
  • zaburzenia w funkcjonowaniu układu hormonalnego
  • wywoływanie chorób metabolicznych
  • zwiększenie stresu oksydacyjnego i podatności na nowotwory
  • zwiększenie ryzyka depresji
  • zaburzenie równowagi flory jelitowej
  • wywołanie trądziku i nasilenie zmian trądzikowych
  • zwiększenie ryzyka wystąpienia choroby Alzheimera i pogorszenie pamięci
  • osłabienie zdolności poznawczych, koncentracji i myślenia.

Jak wyeliminować cukier z diety?

Jak widzisz, sacharoza nie należy do przyjaciół smukłej sylwetki czy zdrowego stylu życia. Nie oznacza to jednak, ze wszystkie węglowodany są złe, a Ty powinieneś na zawsze wyeliminować je ze swojej diety. 

Cały szkopuł tkwi w tym, aby rozróżniać cukry proste od tych złożonych oraz wiedzieć, które z nich warto ograniczyć. Jak to zrobić? Odpowiadamy.

1.    Postaw na cukry złożone

Jak już wspomnieliśmy, cukier spożywczy wywołuje szybki wzrost stężenia glukozy we krwi, co nie jest korzystne dla Twojego organizmu. Inaczej sprawa ma się z cukrami złożonymi, które – jak sama nazwa wskazuje – składają się z kilku cząsteczek cukrów prostych.

Z uwagi na inną budowę cukry złożone powoli rozkładają się do cukrów prostych, co wiąże się z dłuższym trawieniem i stopniowym uwalnianiem glukozy we krwi.

Spożywając cukry złożone, nie tylko chronisz organizm przed szkodliwymi i gwałtownymi wahaniami glukozy, ale także zapewniasz mu dłuższe uczucie sytości. A to za sprawą błonnika pokarmowego – jednego z najbardziej pożądanych składników zrównoważonej diety.

Cukry złożone znajdziesz m.in. w pieczywie, kaszach, ryżu czy makaronach.

2.    Spożywaj cukry proste w naturalnej formie

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, zamiast słodyczy wybierz owoce. Choć obfitują one w cukry proste (jak fruktoza czy glukoza), to – z uwagi na cenne składniki odżywcze, głównie błonnik – uwalniają się one dużo wolniej niż sacharoza.

 Owoce są też doskonałym źródłem witamin i cennych składników mineralnych.

3.    Zwracaj uwagę na etykiety produktów

Wydawałoby się, że każdy wie, jakie produkty zawierają cukier. Nic bardziej mylnego! Sacharoza to nie tylko składnik słodyczy, napojów gazowanych, ciast czy dżemów. Znajdziemy ją niemal wszędzie: w musztardzie, ketchupie, płatkach śniadaniowych, a nawet nabiale czy wędlinach.

Nasza rada? Zawsze dokładnie weryfikuj składy produktów i wybieraj te pozbawione dodatkowego cukru.

4.    Unikaj chemicznych słodzików i innych odmian cukru

W kwestii składów produktów warto zwrócić uwagę na jeszcze jedną rzecz. Cukier nie zawsze widnieje tam pod oczywistą nazwą. Na szczęście łatwo można to zweryfikować.

Pamiętaj, że inne odmiany cukrów też są szkodliwe. Unikaj produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy, glukozowy lub kukurydziany, fruktozę, glukozę, maltozę, maltodekstrynę, ekstrakt słodowy jęczmienny czy zagęszczony sok owocowy. To inne nazwy cukru, który chcesz ograniczyć.

Wystrzegaj się również chemicznych słodzików jak aspartam, które wykazują działanie rakotwórcze oraz sprzyjają insulinooporności! 

Jeśli czujesz taką potrzebę, zastąp cukier zdrowymi zamiennikami: naturalnym miodem czy ksylitolem, czyli cukrem brzozowym.

5.    Jedz regularnie

To nie tylko podstawa zbilansowanej diety, ale także sposób na uniknięcie pokusy sięgnięcia po niezdrową przekąskę. 

Nie dopuszczaj do silnego uczucia głodu. Regularnie jedz pełne posiłki zawierające błonnik, witaminy i wartościowe składniki odżywcze.

6.    Bądź konsekwentny

Jak już wspominaliśmy, cukier uzależnia, dlatego rezygnacja z niego może być trudna. Jeśli należysz do osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez słodkiej przekąski czy słodzonej herbaty, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość!

Tak jak w rzucaniu każdego nałogu liczy się konsekwencja. Choć początki nie będą łatwe, warto przeczekać ten okres. Po około 2 lub 3 tygodniach detoksu Twój organizm przestanie „domagać się” cukru. A to szybko przełoży się na lepsze zdrowie i samopoczucie.

O nas
PodzielSieZdrowiem to blog o zdrowiu, naturze oraz o sposobach odzyskiwania balansu w czasach które nas nie oszczędzają :)
Praca, Kariera, nerwy, stres- doskonale znamy to uczucie kiedy sprawy wymykają się spod kontroli- często poświęcamy własne zdrowie w imię innych celów. Naszą misją jest przekazanie wiedzy i doświadczenia jakie udało nam się zdobyć odnośnie zdrowego podejścia do życia w sferze: zawodowej, żywieniowej, naturalnych sposobów poprawy zdrowia, biohackingu i wszystkiego co wpływa na poprawę jakości naszego życia.
Mogą Cię zainteresować:
© Podziel się zdrowiem. Wszelkie prawa są zastrzeżone.
Polityka prywatności

Made with ❤️ by FISITE.PL

magnifiercross